Čajová záhrada Phoobsering

Meno Phoobsering je odkazom na jedného z prvých sardarov – superintendantov záhrady, ktorý sa volal Phoob Tshering. Dôvod prečo záhrada dostala jeho meno, rovnako ako ranná história záhrady ostáva tajomstvom. Táto záhrada podobne ako Puttabong patrí k najstarším čajovým záhradám v Darjeelingu. Obe sa nachádzajú v krásnom údolí na sever od mesta Darjeeling. Kým Puttabong leží na slnečnejších nižších polohách, Phoobsering položená o niečo severnejšie má drsnejšie podmienky. Preto sa na tejto záhrade čaj začína zbierať neskôr. Tento rok plánujú začať okolo 15. – 20. marca. V čase našej návštevy prebiehala v továrni rekonštrukcia, ktorej cieľom bolo zlepšiť jej hygienické podmienky.

Veľkú bielu továreň záhrady Phoobsering svietiacu na strmom svahu údolia je vidieť už zďaleka.

Táto záhrada patrí do jednej z najväčších čajových rodín, do spoločnosti Chamong Group. Tá vlastní len v Darjeelingu trinásť záhrad. Hlavnou budovou záhrady je pôvodná manufaktúra postavená v roku 1869. Plantáž je tvorená na 33% kríčkami typu China, 33% kríčkami typu Clonal a na zvyšných 33% pestujú hybridy China/Clonal, ktoré pochádzajú ešte z britských čias, ide teda o staršie rastliny. V najväčšej miere používajú klony AV-2, RR-144 a P-312 (Phoobsering 312), ktorý pochádza z tejto záhrady. Tento kultivar sa vyznačuje výraznou arómou a záhrada s ním má dobré výsledky pri výrobe oolongov.

Kým sa dostanete od hlavnej cesty k budove manufaktúry dosť sa nachodíte, cestou Vás ale čakajú malebné pohľady.

Priemerná produkcia kvalitných prvých zberov je na tejto záhrade 30 000kg. Celková produkcia tejto záhrady s rozlohou 240,52 ha je okolo 130 000kg. Produkcia v celej oblasti je v posledných rokoch vydaná na pospas zmenám počasia, ktoré stráca svoju pravideľnosť. V minulosti boli priemerné zrážky na jar na úrovni 50 – 75 mm za týždeň. V posledných rokoch však prší veľmi nepravidelne. Často na jar neprší vôbec a príležitostne padne návalovo až 700mm týždenne. Tieto výkyvy ovplyvňujú kvalitu aj kvantitu produkcie.

Záhrada Phoobsering leží v drsnejšej lokalite so silnými hmlami a studeným horskými vzduchom. Spravidla sa tu začína zbierať neskôr ako na okolitých záhradách.

Jemný a svetlý alebo hutný a drsný

Počas tejto cesty za čajmi sme sa snažili nájsť vysvetlenie jednej záhady, ktorá bola častou témou medzi milovníkmi „dardžasov“ v našom okolí. Tí, čo sa venujú čaju už dlhšiu dobu si určite pamätajú, že klasický dobrý darjeelingský čaj sa vyznačoval šálkou výrazného, hutného čaju s bohatou arómou a drsnou chuťou v ktorej nechýbala horkosť ani jemná trpkosť a nálev aj list býval v porovnaní s dnešnými čajmi tmavší. Vysvetlenie tohto trendu nájdeme v trhovom mechanizme. Ponuka reaguje na dopyt. Najväčší dopyt po Darjeelingských čajoch je ešte stále zo západného sveta, zo Spojených štátov, Anglicka a Nemecka. Tu sa formujú trendy a tie smerujú k voňavým ale jemným čajom, s akými sa v stále väčšej miere stretávame.

Jedinečné prírodné podmienky a spôsob spracovania vytvárajú nezameniteľný charakter darjeelingských čajov.

Aby sa pri darjeelingských čajoch dosiahol efekt jemného a svetlého nálevu skracuje sa čas fermentácie, pri ktorej čaj nie len tmavne, ale tiež získava spomínanú drsnejšiu chuť. Dá sa to pozorovať na stále zelenšej farbe lístkov prvých zberov. Spolu s týmto trendom sa v posledných rokoch objavili aj čaje typu Oolong, ktorých cieľom je ešte viac zvýrazniť arómu a biele čaje, ktoré vynikajú svojou jemnosťou. Ku niektorým typom čajomilov si tieto nové formy našli cestu hneď. Často sa však stretávam so starou školou čajomilov, a rovnako tomu bolo aj pri pestovateľoch čaju, ktorí biele čaje nazývajú hot water a oolongy podľa nich patria na Taiwan. Nebolo ľahké dostať sa pri pestovateľoch za pozíciu robíme to, čo ľuďom chutí, občas sa to ale podarilo. Jeden nemenovaný nám nakoniec prezradil, že tí západniari dokonca pijú darjeeling bez mlieka a že on už radšej pije druhé zbery 🙂 Pravdou je, že darjeelingské čaje sú unikátne z hľadiska spracovania aj jeho výsledku. Prvý zber nie je klasickým čiernym čajom a odlišnosť výsledku troch zberov vytvára výnimočnú paletu s akou sa nikde inde vo svete nestretneme. Ja osobne patrím k milovníkom týchto čajov a veľmi rád vyhľadávam najmä klasické drsnejšie prvé zbery. Súčasný trend však čajom neodoberá ich plnosť a bohatá aróma so svojimi charakteristickými tónmi ostáva ich súčasťou. Pre výraznejšiu šálku si zvyšujem dobu luhovania. (Občas sa mi pri darjeelingoch stáva, že moja príprava je ohodnotená ako preluhovaný čaj, chute čajomilov sa aj u nás stále viac zjemňujú.) Oolongy a biele čaje si už svoje umiestnenie na trhu našli a verím, že sa z nich postupne vyprofilujú dostatočné osobnosti, aby ulahodili aj náročným konzervatívnym konzumentom.

Na Phoobseringu sa zbery začnú najskôr 15. marca. Kríčky zatiaľ stihnú vyrašiť množstvo mladých jemných lístkov.