Čajová záhrada Puttabong

Puttabong, jedna z najväčších a najslávnejších záhrad Darjeelingu, patrí do rodiny plantáží vo vlastníctve skupiny Jay Shree. Jej história začína v roku 1852 a považuje sa za najstaršiu záhradu. Dodnes používajú pôvodnú tehlovú manufaktúru, ktorá je prvou kde bola zavedená mechanizácia výroby. Čaje tu pestujú na ploche 436,72 ha a ročná produkcia sa pohybuje okolo 250 000 kg čaju, z čoho až okolo 90 – 95 000 kg tvoria exkluzívne typy.

Pri príchode na záhradu vás privíta takýto monument – minúť sa nedá.

Záhrada je dnes plne pod pravidlami organického pestovania. Tieto pravidlá so sebou nesú výhody aj nevýhody. Niektorí pestovatelia im nie sú príliš naklonení a spomínajú skôr racionálne poľnohospodárstvo. Pravdou je, že ak sa organické pestovanie nedodržuje dôsledne vedie k vyčerpaniu pôdy a kríčkov. S tým sme sa stretli napríklad na záhrade Stenthal, kde sú kríčky na pohľad v horšom stave. Záhrada Puttabong však nie je týmto prípadom, kríčky sú zdravé a silné a ich čaje patria medzi tie, ktoré určujú trendy. Organické pestovanie vedie k zníženiu produkcie a zvýšeniu nákladov, čo so sebou nesie väčšie finančné riziko pre pestovateľov, hlavne v prípade zlej úrody. Na druhej strane však rastie kvalita produkcie a zlepšuje sa aj zdravie prostredia a zamestnancov záhrady. Prechod na organický typ poľnohospodárstva je dlhodobou záležitosťou pri ktorej je kľúčovým bodom ustáliť kvalitu pôdy. Tento proces môže trvať aj 10 rokov, ale je to dobrá investícia. Pán Somani, superintendant záhrad Puttabong a North Tukvar je s týmto trendom plne stotožnený a pripravený ho hájiť.

Na pozemkoch záhrady žije okolo 7000 ľudí z čoho vyše 1000 je jej zamestnancami. Organické pestovanie prispieva okrem iného k zlepšeniu ich zdravia. Záhrada má okrem toho mnoho projektov, ktoré zlepšujú ich životný štandard. Podstatné je poskytovanie vzdelania, ale aj výchovy v oblasti starosti o životné prostredie. Záhrada vytvorila pracovné miesta aj zavedením chovu dobytka, výroby vlastného kompostu a tekutých hnojív z miestnych bylín.

Záhrada má pestré zloženie pestovaných kultivarov. Kríčky typu China a China hybrid tvoria 62,5% záhrady. Assámske kríčky spolu s Assam hybrid tvoria 19%. Na 11% plochy sa pestujú čínske klony a na zvyšných 7,5% sa pestujú klony assámskych čajovníkov. Termínom hybrid sa označujú kríčky ktoré sú štiepené, teda rovnako ako u nás pri ovocných stromoch sa použije koreňový systém a kmienik jednej rastliny a koruna druhej. Najčastejšie sa robievajú hybridy pri ktorých sa použijú húževnaté silné korene assámskeho čajovníka a koruna jemného a chuťovo lahodného čínskeho čajovníka. Každá záhrada však má svoje skúsenosti, postupy a tajomstvá a tak sa tieto informácie ťažko zovšeobecňujú. Označenie Clonal nesú kultivary, ktoré vznikli klonovaním vytypovaných kríčkov s výnimočnými vlastnosťami. Klonovanie prebieha jednoducho, odreže sa vetvička a nechá sa zakoreniť. Jednotlivé záhrady si zvyknú týmto spôsobom vytvoriť vlastné kultivary, ktoré sa najlepšie hodia na ich podmienky. Klony v takom prípade nesú názov záhrady. Okrem toho existuje aj centrálny šlachtiteľský program z názvom Tea Research Association.

Záhrada Puttabong dnes patrí k najväčším v oblasti, dajú sa tu absolvovať krásne prechádzky.

Na záhrade používajú známe typy klonov čínskych čajovníkov ako P-312 (Phoobsering), RR-144 (Runglee Rungliot) a RR-17, T-78 (Tukdah), AV-2 (Ambari Vegetative), a tiež klony assámskch čajovníkov ako Tenali, či TV-9 (Tea Variete z roku 1959), TV-25 a TV-26 (Oba z roku 1982). Z týchto kríčkov sa potom robia jednotlivé zbery. V určitých prípadoch sa robia celé zbery len z jedného typu kríčkov. Takéto zbery sú často veľmi žiadané a veľmi drahé. Dôvod vysokej ceny je, že záhrada stráca možnosť vytvoriť kvalitný vyvážený blend (zmes). Ak spomínam blend netreba si to mýliť s lacnými blendmi, kde sa miešajú viaceré záhrady, či dokonca oblasti. Záhrady často zmiešajú lístky viacerých kultivarov v rámci jedného denného zberu, tzv. Lotu. Čajik potom nesie označenie Dj alebo Ex podľa princípu, ktorý som vysvetlil v predchádzajúcim blogu. Niekedy práve tento typ blendu môže mať omnoho vyššiu hodnotu ako zber z jediného kultivaru. Takýmto prípadom je práve vlajková loď záhrady Puttabong.

V čase našej návštevy sa začali vyrašené kríčky oberať a spracovali sa prvé zbery.

Čajová legenda Puttabong Queen

Čaj z názvom Puttabong Queen sa dá považovať za vlajkovú loď záhrady a bez nadsádzky ho môžeme označiť za živú legendu. Mali sme šťastie, že sme sa o tomto čaji mohli rozprávať priamo z jeho autorom pánom Somanim. Ten nám na rovinu povedal, že k tomuto čaju neponúka žiaden príbeh. Jediným tajomstvom je unikátna kombinácia klonov, z ktorej čaj pozostáva. A toto tajomstvo ostane aj naďalej tajomstvom. Okrem toho sa lístky na tento čaj zbierajú iba v jednej časti záhrady, ktorej výška je v rozmedzí 1200 až 1800 m.n.m. Poslednou špecialitou je presne vymedzená skupina zberačov, ktorá má túto lokalitu na starosti. Najväčšií podiel však majú v rukách ľudia v manufaktúre, ktorí pod jeho priamym vedením dávajú čaju výsledný charakter.

Dôležitou súčasťou výroby dobrého čaju je jeho pravideľná degustácia. Na fotke pán Pareek, manažér záhrady Puttabong, pri degustácii.

Znova sme mali šťastie, že sme sa s pánom Somanim mohli zúčastnitˇ jednej z prvých tohtoročných degustácii, kde pripomienkoval dva čajíky zo záhrady North Tukvar a dva zo záhrady Puttabong. Okrem toho sme mali pred sebou tri hotové čaje Puttabong DJ -1, Puttabong Ex-1 Handmade a Puttabong Ex-2 Purist. Všetky tri boli výborné ale jednoznačne vynikal Ex-1 Handmade. Mali sme do tretice šťastie a kúpili sme pre Vás 2kg tohto síce nie lacného ale vskutku jedinečného čaju, ktorý už asi len ťažko niečo predbehne.

Začiatok degustácie, v ruke mám Dj-1 a za mnou stojí pán Somani.